Som husejer er der mange ting du skal holde øje med. Et hus passer ikke sig selv og der er altid noget der skal repareres, vedligeholdes eller forbedres. Det giver godt mening med en vedligeholdelsesplan og også et tilsvarende budget. Ellers kan du nemt miste overblikket. Og når du mister overblikket, kan det ende galt og det kan blive dyrt.

Et af de ting som ofte bliver overset er varmtvandsbeholderen.

Vi tager det som selvfølge: når vi åbner vandhanen med den lille røde plet, så kommer der varmt vand. Vi tænker til dagligt ikke meget over, hvad der egentligt skal til for at vi kan tage vores varme vand som en selvfølge.

Hvor kommer dit varme vand fra?

Mange får i dag deres varme vand igennem fjernvarme. Det betyder at vandet varmes op et fjernt sted. Derfra bliver det ledt underjordisk, i tykt isolerede store ledninger videre til husstandene. Det er smart og omkostningseffektivt. Fjernvarmesystemet er også under konstant under udbygning.

Men selv om mange i dag har fjernvarme, så er det faktisk koncentreret på de områder hvor der er stor befolkningstæthed. I mindre befolkede områder giver fjernvarme ikke så megen mening.

Det er dyrt at bygge et fjernvarmeledningssystem. Og hvis ikke der er mange aftagere på et relativt lille område, bliver det simpelthen for dyrt. Bor du ud på landet eller endda i det såkaldte Udkants Danmark, kan du nok vente længe på fjernvarme.

Så alle andre skal altså have en varmtvandsbeholder via vvsviden.dk.

Varmt vand er dyrt

Så dyrt faktisk, at Danmark allerede har fået en næse fra EU pga. de ekstremt høje energipriser. Varmt vand kræver en masse energi. Vand er også en rigtig god varmeleder. Det betyder at det er relativ nemt at varme op, men det taber varmen også hurtigt.

Hvis ikke du er på fjernvarme, varmer du selv dit vand. Det sker typiske med naturgas, olie eller biobrændsel. Hvis du er rigtigt moderne, så har du en varmepumpe eller et solarvarmeanlæg. Uanset metoden så er det dyrt.

Derfor er varmtvandsbeholderen vigtig. En gammel varmtvandsbeholder er en dårlig forretning.

En god varmtvandsbeholder er som en sparegris

Så snart det dyrbare varme vand er blevet opvarmet begynder det straks at tabe varmen. Det er en proces der ikke kan standses, lige meget hvor hårdt du prøver. Men den kan bremses. Hvor hurtigt vandet taber varmen, står og falder med isoleringen af din varmtvandsbeholder.

Hvis du har en varmtvandsbeholder der er ældre end en 10 år, bør du overveje at udskifte den for en ny. En gammel varmtvandsbeholder vil altid have en markant dårligere isolering end en ny.

Det skyldes to faktorer:

  • De seneste år er der kommet nye isoleringsmaterialer på markedet. De er en hel del bedre end tidligere.
  • Der er kommet nye og skrappere reguleringer. Dvs. der stilles i dag langt højere krav om god isolering til fabrikanterne.

En ny varmtvandsbeholder koster en sjat penge. Men de er faktisk ikke bare blevet bedre, men også billigere. Og den tjener sig selv ind igen, på et par år. Læs mere om det og andre emner her.